Vissza az előző oldalra (Cikkek)


Önéletrajz, állásinterjú - Tippek, tanácsok álláskereséshez



A mai gazdasági válsággal sújtott időkben mindenki számra fokozott nehézséget jelent az álláskeresés. Az alábbi cikkben szereplő tippek és tanácsok talán segítséget és iránymutatást nyújthatnak azok számára, akik nehézségekkel küzdenek e téren.

Lehetőségek keresése


Manapság, az internet korában az álláskeresés jelentősebb könnyebbé vált, mint korábban volt. A hirdetési lehetőségek, csatornák terén mindenképp. Ha gyorsan szeretnénk állást találni, akkor meg kell tanulnunk „kampányszerűségben” gondolkodnunk. Mindennap küldjünk el legalább öt önéletrajzot, motivációs levelet különböző hirdetésekre, és a nagy számok törvénye alapján nagyobb lesz a valószínűsége, hogy sikeresen el tudunk helyezkedni. Ez persze nem jelenti azt, hogy – ha nincs ló jó a szamár is alapon - igényeinknek, munkatapasztalatunknak és képzettségünknek nem megfelelő helyekre kell kötelezően küldözgetnünk orrba-szájba pályázgatni. De az mindenesetre vitathatatlan, hogy az álláskeresés esetén a „kampány-szemléletmód” növeli a siker esélyét. Érdemes kutatni az interneten, önéletrajzokat feltölteni álláskereséssel foglalkozó honlapokra, esetlegesen igénybe venni egy fejvadászt.

Az önéletrajz


Egy jól elkészített önéletrajz jelentheti a siker alapját, azonban az álláskeresés terén nagyon sokan már ezen a téren elvéreznek, mielőtt még behívnák őket egy állásinterjúra. A mai világban a nagy cégek munkaügyesei és vezetői, valamint a fejvadász cégek az egyszerű és informatív önéletrajzokat sokkal jobban szeretik, mint a túlságosan bő lére engedett, felesleges dolgokkal teleírt CV-ket. Mindig figyeljünk arra, hogy az önéletrajzban feltüntetendő dátumokat (születési adatok, iskolák, munkaviszonyok kezdete és vége) pontosan jelöljük meg, mert különben az adott cég személyzetisei azt feltételezhetik rólunk, hogy bizonyos dolgokat el akarunk titkolni a leendő munkáltató előtt. Az önéletrajz elsődleges (és tulajdonképpen egyetlen) célja az álláskeresés során, hogy „eladja” a pályázót a megkeresett cég személyügyesének.

Az önéletrajzban kerüljük a felesleges információkat, a CV-nk egy oldalnál lehetőleg ne legyen hosszabb. Legyen tagolt és tematikusan felépített, legyenek benne a személyes adataink (név, születési idő, anyja neve, telefonszám, lakcím, e-mail cím), az iskolai végzettségeink (középiskola, főiskola, egyetem), a szakmai tapasztalatok (munkahelyek felsorolás jelleggel, mindegyiknél megadva az egyes munkaköröket és feladatokat) , nyelvtudás és jogosítvány típusa, egyéb képességeink/szaktudásunk, esetelegesen még a hobbik felsorolása és egy fénykép. Ha fényképet csatolunk az önéletrajzhoz, akkor törekedjünk az igényességre, a hatékony álláskeresés érdekében.

Az állásinterjú


Ha behívnak minket egy állásinterjúra, akkor ne felejtsünk el, hogy a legfontosabb az, hogy a leendő munkaadónkra a legjobb benyomást tegyük. Készüljünk fel alaposan a cégből, ahová állásinterjúra megyünk, tudjuk meg a cég profilját, ismerjük meg a történetét. Ne beszéljünk feleslegesen (de ne is legyünk kukák) és ne viccelődjünk, mert az koncentráció hiányát és a képességeink gyengeségét jelezheti. Nagyon sok munkaadó megy arra, hogy kiderítse, jelöltje tudja-e egyáltalán, hogy miről beszél. Legyünk összeszedettek és felkészültek. Az idegesség ellen végezzünk az interjú előtt például légző gyakorlatokat.

Az állásinterjúra érkezzünk ápoltan, ügyeljünk a higiéniára és a megjelentésre. A higiéniára és ápoltságra mindig fokozottan ügyeljünk, mert az álláskeresésünk sikere múlhat rajta. Ne terjesszünk rosszat az előző munkáltatónkról, semmi esetre sem kritizáljuk, mert akkor könnyen azt gondolhatják, hogyha felvesznek minket, és később továbbállunk, akkor róluk is rosszat fogunk terjeszteni. Ha semmiképp nem tudjuk magunkban tartani az előző munkahelyünkön szerzett „rossz emlékeket”, akkor fogalmazzunk úgy, hogy „azért jöttünk el, mert új kihívásokra várunk” vagy ilyesmi.

Az állásinterjún ne mutassunk önbizalomhiányt, nem szabad túlzottan szerénynek lenni, mert ez nem biztos, hogy épp a talpraesettségünkről tenne tanúbizonyosságot. Az állásinterjúkon gyakran előfordul, hogy a jelölteket „stresszteszteknek” vetik alá, tehát nagyon fontos, hogy végig higgadtak és nyugodtak maradjunk. Persze ne essünk e téren se túlzásokban, szóval nagypofájú, öntelt barmok sem legyünk. Semmiképpen ne konfrontálódjunk az interjúztatóval, ha felidegesít minket.

Az egyik legkényesebb pontja az állásinterjúnak, a bértárgyalás, azaz a pénz témájának felvetődése. Jó tanács: ne hozakodjunk elő a pénz témájával, hanem várjuk meg, amíg a leendő munkaadó felveti. Gyakran megkérdezik, hogy jelenleg mennyit keresünk. Ezt a kérdést érdemes elhárítani, és arra felé terelni a beszélgetés menetét, hogy a munkaadó tegyen erre vonatkozóan ajánlatot (valószínűleg jobban tisztában van a piaci viszonyokkal).